Röjord

Röjord

Sammanfattning

Namn på riket: Röjord

Inspiration: Outlander säsong 1, skotska högländare möter järnmalmsgruvor i Dalarna 

Namnkultur: 1600-tals namn i Skottland såsom Gilbert, Helen, Valentine,James,Tam, Janet, gärna med Mac ex Macdonald, Mackenzie,Mackail. Alternativt gårds- och soldatnamn från dalarna runt 1700-talet, exempelvis Hjorth, Stöt, Bunis, Rote, Boda, gärna kort med militär eller djurisk anknytning- Björn Hjorthgren, Dis Stötberg. 


Mode: inspiration från skotska borgare och bönder runt 1500-1600-tal (Outlander lägre stånd). Skotskrutigt, faluröd eller röda toner. Rutiga kiltar eller rutiga långkjolar.


Aktuellt: Aktivt stolta över att de aldrig böjde sin nacke för Astaria, utan kan spatsera med att de själva på deras eget initiativ slöt ett avtal med henne, och att det inte ska förväxlas! Stort fokus på klansamhället och att Röjordsgruvan flyter på utan besvär. 


Religion: följare av Serratura, tillber samtliga gudar men är även vidskepliga och har stor respekt för "älvor".


Samhälle: Folket från Röjord är envisa och sega. Betalar skatt till högmonarkin men mer självständiga än andra. Stark familje-/klankänsla men inte så stor skillnad mellan stånden. järnmalmsutvinning, metallarbete och deras berömda strångjärn och Röjords-röda färg, (liknande den ikoniska svenska "faluröd.") Vävare av rutiga tyger

Beskrivning

Styre

Röjord är ett stolt och självständigt rike, djupt rotat i sina traditioner och sin kultur. Folket i Röjord är oerhört stolta över sin autonomi. Trots att de är en del av det större riket Dynastaria, behåller de en större självständighet och mer av sin egen kultur än andra områden, eftersom de anslöt sig via ett avtal istället för erövring. Denna självständighet speglas i deras klanbaserade samhälle, där tre stora hertig-klanerna—Mackenzie, MacDonald och Dál Duin—styr, var och en med en klanhövding och en vice ledare, samt någon som sköter ekonomin för klanerna för att säkerställa att skatterna drivs in till klanhövdingen från residenterna i klanens område. Skatten i sin tur går till att säkerställa klanmedlemmarnas skydd och jordbruksmark, dessutom behöver dem ställa upp om hövdingen skulle behöva militärt stöd. Detta är något både klanmedlemmar och klanhövdingen vinner på och vill försvara i allra högsta grad, för att undvika att klan skulle försvagas. 


Hertigklanerna-

  • Mackenzie- Hertighuset som ligger vid sjön Slaggen
  • Macdonald- Hertighuset vid Rösjö
  • Dál Duin- Smedjeborg vid Järnsjö. Dál Duins whisky är självutnämnt den bästa whiskyn i Dynastaria, och tillverkas i ett destilleri söder om Järnsjön.


  • En större klan, men inte en hertigklan: Lothian.

Lothian: är en trollblodsklan och är den enda klanen där ett trollblod är klanhövding. (Däremot finns det trollblod i flera andra klaner med).


Tillgångar & Handel

Handel är väldigt viktigt för Röjord, deras största exportvara är järnmalm, vävda tyger, whisky, metaller och färgen Röjords-röd (likt den ikoniska färgen faluröd). Till skillnad från Dalsmark finns här metallbruk av betydande skala och stångjärn är Röjords främsta exportprodukt. Däremot med hänsyn till Röjords geografiska placering kan handeln vara något omständlig. 


Geografi 

Röjord är ett land av mäktiga kontraster, där naturens vildhet möter en stillsam skönhet med många bäckar och floder som mynnar ut i större sjöar/lochs såsom Järnsjö, Rösjö, Slaggen och Lången, omgivna av lummig skog och höga berg. Röjord börjar och slutar vid Järnforsarna, Dynastarias största och mest majestätiska vattenfall. Dessa trippelfall är en naturlig försvarsmur mot den som vill ge sig upp i de Röjordska dalarna. Längst söderut breder de karga och mystiska Högländernas berg ut sig, med sina dramatiska bergstoppar och djupa dalar. Här sveper dimman ofta över landskapet och bäddar in de uråldriga stenarna i ett gråaktigt dis, vilket ger en nästan sagolik känsla av tidlöshet. 

Kring bergen finns även den största järnmalmsgruvan “Röjords-gruvan”. Röjord är ett land där naturen spelar en central roll, med ett varierat landskap som ständigt förvånar och förtrollar. Här kan du vandra genom djupa skogar, klättra på branta klippor, eller bara stå och blicka ut över ett vidsträckt landskap som aldrig tycks ta slut. Längre norrut omvandlas landskapet till de mer böljande Lågländerna, med mjuka gröna kullar som sträcker sig mot horisonten. De fruktbara slätterna ger plats för böljande fält och små pittoreska byar där tiden tycks gå lite långsammare. De vida fälten bryts emellanåt av små skogspartier och slingrande floder som sakta men säkert letar sig mot havet genom Järnforsen.


Röjord är järnrikt, så järnrikt att den vanliga myllan har en röd-rostig ton som givit landet sitt namn. Redan innan trollbloden i flydda tider flyttade in och byggde sina hyttor kunde järnmalm plockas upp direkt ur sjö och myr. Även koppar finns i stor mängd. 


Skog finns men brukas försiktigt då det är tunna jordar som hålls fast av dessa och ingen önskar lerskred. Man föredrar att importera kol och rejälare timmer former än använda det inhemska.


Viktiga platser 

Smedjeborg samt Röjords-gruva i södra högländerna. 


Befolkning 

Röjords befolkning är ett oerhört stolt folk med patriotisk anda. Röjord styrs av människor men har trollblodssamhällen i sig som jobbar och lever som vilka andra som helst. De värnar om sitt klansamhälle och är mycket måna om att klanerna inte får försvagas. Befolkningen i Röjord är väldigt självständiga med hög integritet, men har mycket laganda och är varsamma om deras vackra natur. Smedjeborg är deras centrala mittpunkt där den stora vävfabriken ligger, där tillverkas otroligt vackra rutiga tyger.

  • Varje klan har en egen symbol och slagord, och ett eget rutigt mönster.


Militärmakt 

Med tanke på deras goda tillgångar med metaller och järnmalm har de ett starkt försvar med mycket vapen och starka klanmedlemmar. 

Klanernas klanhövdingar har ett gemensamt samarbete för att försvara Röjord, men styr sina egna klaner. Självklart kan klanerna sinsemellan vara oense och ibland hamna i konflikter, men om någon utomstående skulle hota Röjord, skulle klanerna snabbt enas emot hotet.

Varannan månad möts de tre hertigklanhövdingarna tillsammans med de andra klanernas hövdingar för att diskutera strategier och säkerställer ordningen och att alla klaner bistår med sina uppgifter och arrende. 


Kultur & sedvänjor

Röjords befolkning tar sina kulturella traditioner och sedvänjor på mycket stort allvar. Det finns flera riter som ska genomföras med jämna mellanrum och de har stor respekt för det religiösa. Särskilt stor respekt (läs rädsla) för älvor, och är väl medvetna om att man ska visa hänsyn till älvorna och religiösa krafter. I samband med deras respekt för älvfolket upprättar de altare i skogarna runt Röjord där de skänker gåvor för att hålla sig på goda noter med älvorna för att undvika att de ska komma och ta barn eller skapa odåd. 


  • Största och viktigaste högtiden är “Högmina”- (likt skotska Hogmanay) då samlas alla klanerna i Smedjeborg och firar året som varit och firar sedan in det nya året som komma skall i två heldagar med många lekar- som att kasta stockar och dricka orimliga mängder whisky.


Samtliga klaner har även ett litet ting/väsen som är en sorts beskyddare, (en kombination av svenska folktrons hustomte och keltiska “will of the wisp”) denna ska ges offergåvor i form av exempelvis äppelvin, bröd eller fina saker med jämna mellanrum för att säkerställa att den beskyddar klanens mark. 


Inom varje klan ska klanmedlemmarna svära trohet gentemot sin hövding. Detta sker genom en gemensam rit där medlemmarna ska knäböja inför sin hövding och hålla en hand på hjärtat och svära trohet och lojalitet gentemot sin hövding. 


  • Äktenskap: Vissa klaner ser helst att man gifter sig inom klanen för att bevara blodslinjen, medan andra klaner ser de positiva aspekterna mellan enandet av flera klaner för att stärka allianserna.  
  • Bröllopsceremonin sker genom handfästning, där de blivande makarna ska hålla ihop sina händer medan ett vittne binder ihop deras händer med ett band som viras runt deras händer. 


Religion

Likt många andra lydriken följer Röjord Serratura, det vill säga tron på de 6 gudarna. Särskilt viktiga är den Brända Gudomen och den lytte Gudomen samt i viss mån den Skrattande Gudomen. Däremot tillber de inte Astaria på det sättet som exempelvis Spirmark gör eftersom Röjord på eget initiativ slöt ett avtal med henne. 


Relationer till andra

Spirmark och Röjord har en komplicerad relation, där de äldre fortfarande jobbar på att hålla avtalet medans de yngre generationerna tycker att de borde stryka avtalet och bli självständiga igen. Annars har de god relation med Vismark då de nyttjar deras hamn en del men dålig relation till Dalmark p.g.a Dalmarks dåliga attityd mot trollblod. Röjord och Rotmark har ett handelsutbyte med tyger, whiskey mot gin (även om båda rikena föredrar sin egen) och kol till malmframställningen.